Pohár rozhlasu vyvrcholí příští týden v Brně

55. ročník soutěže určené druhému stupni základních škol jde do finále. To se uskuteční na brněnském stadionu Pod Palackého vrchem ve středu 5. června za účasti patrona Eduarda Kubelíka.

Okresní kola, krajská finále – ta určila složení postupujících týmů na vrcholné klání v Brně. Nejpočetnější výpravu vysílá Základní škola Jeseniova z Prahy 3, která bude mít zastoupení ve všech čtyřech kategoriích. Navíc podle krajského finále všude patří mezi adepty na nejvyšší příčky. Dva týmy z jedné školy vysílají z Neratovic, Kladna, Olomouce, Jablonce, Mladé Boleslavi, Břeclavi, Turnova, Kolína. Pikantní bude odveta dvou opavských ZŠ v kategorii žáků. Své zastoupení bude mít také hostitelské město, a to díky mladším žákyním ze ZŠ Svážná. (kompletní přehled finalistů níže)

Pohár rozhlasu je tradiční soutěž (letos se koná již pětapadesátý ročník) určená desetičlenným týmům v každé ze čtyř kategorií – starší/mladší žáci a žákyně. Závodí se v šesti disciplínách, společné jsou sprint na 60 metrů, výška, dálka a štafeta 4×60 metrů, delší běh se liší vzdálenost podle věku a pohlaví (od 600 po 1500 m), starší vrhají koulí, mladší házejí míčkem. Bodují se výkony podle speciálních tabulek pro Pohár rozhlasu. Postup do finále si zajistí šest vítězů krajských kol, do osmi jsou doplněny dalšími týmy podle bodového součtu.

Patronem letošního ročníku Poháru rozhlasu je mladý sprinter Eduard Kubelík. Na svém kontě má stříbro z dvoustovky na mistrovství Evropy juniorů v estonském Tallinnu, ale ve svých 21 letech už o sobě dává vědět i mezi dospělými. S osobním rekordem 20.51 na 200 m je třetím nejrychlejším v české historii, v hale díky 20.66 dokonce na druhý. Před ním je pouze Pavel Maslák, kterého vystřídal na pozici patrona. Krátce po finále v Brně vyrazí reprezentovat na mistrovství Evropy do Říma.

Kde nás najdete?

Jihomoravský krajský atletický svaz
Vídeňská 470/9, 639 00 Brno - Štýřice

Partneři JmKAS

Přejít nahoru